cz

Překlad (translations)

Luže
Luže
rozšířené vyhledávání

Vývoz předmětů kulturní hodnoty z území České republiky, prodej předmětů kulturní hodnoty z oboru archeologie nebo prodej předmětů kulturní hodnoty sakrální a kultovní povahy

3. Pojmenování (název) životní situace

Vývoz předmětů kulturní hodnoty z území České republiky, prodej předmětů kulturní hodnoty z oboru archeologie nebo prodej předmětů kulturní hodnoty sakrální a kultovní povahy

4. Základní informace k životní situaci

Předmět kulturní hodnoty lze vyvézt z území České republiky, pouze je-li doložen osvědčením k vývozu na dobu určitou nebo osvědčením k trvalému vývozu.

Podle § 2 odst. 2 zákona č. 71/1994 Sb., o prodeji a vývozu předmětů kulturní hodnoty, ve znění pozdějších předpisů (dále jen "zákon"), osvědčení vydávají na základě žádosti podané fyzickou nebo právnickou osobou, která je vlastníkem předmětu kulturní hodnoty, muzea, galerie, knihovny a pracoviště Národního památkového ústavu, které jsou odbornými organizacemi, popř. Ministerstvo kultury.

Předměty kulturní hodnoty z oboru archeologie a předměty kulturní hodnoty sakrální a kultovní povahy nabízené k prodeji musí být opatřeny osvědčením k trvalému vývozu.

Podle § 3 odst. 2 zákona se nabídkou k prodeji rozumí i vystavení předmětů ve veřejných prodejních prostorách, na dražbách a sběratelských trzích.

5. Kdo je oprávněn v této věci jednat (podat žádost apod.)

Žádost o vydání osvědčení podává fyzická nebo právnická osoba jako vlastník předmětu kulturní hodnoty, který má být vyvezen z území České republiky.

Vlastník může na základě plné moci pověřit třetí osobu vykonáním všech úkonů spojených s vývozem předmětu kulturní hodnoty.

6. Jaké jsou podmínky a postup pro řešení životní situace

Zákon definuje, co je předmětem kulturní hodnoty (§ 1 zákona), za jakých podmínek je možné tyto předměty vyvézt z území České republiky (§ 2 zákona), a současně definuje skupinu předmětů (kulturní památky a národní kulturní památky, sbírkové předměty, archiválie, originály děl žijících autorů a do České republiky dočasně dovezené předměty), na které se nevztahuje.

Vlastník, který chce předmět(y) kulturní hodnoty vyvážet, a v případě předmětu(ů) z oboru archeologie nebo předmětu(ů) sakrální a kultovní povahy nabízet k prodeji, postoupí příslušné formuláře, včetně fotodokumentace předmětu(ů), odborné organizaci v souladu s přílohou č. 2 zákona.

Odborná organizace žádost vyřídí ve lhůtě a způsobem uvedeným níže (viz bod 12).

7. Jakým způsobem můžete zahájit řešení životní situace

Žádost je možné podat v písemné formě na předepsaném formuláři, který naleznete na internetových stránkách Ministerstva kultury, popř. u odborných organizací.

Žádost lze odeslat poštou nebo (po telefonické dohodě) předat vyřizující osobě, popř. odevzdat na podatelně odborné organizace.

8. Na které instituci životní situaci řešit

Žádosti o vývoz vyřizují odborné organizace.

Seznam odborných organizací s uvedením oborů, v nichž působí, a s vymezením jejich územní působnosti je uveden v příloze č. 2 zákona.

10. Jaké doklady je nutné mít s sebou

U odborné organizace předložte:

  • žádost o vydání osvědčení k vývozu ve čtyřech stejnopisech označených A, B, C a D,

  • fotografie předmětu kulturní hodnoty v osmi kusech.

11. Jaké jsou potřebné formuláře a kde jsou k dispozici

Formuláře žádostí o vydání osvědčení k vývozu předmětu kulturní hodnoty jsou k dispozici na internetových stránkách Ministerstva kultury, popř. u odborných organizací.

12. Jaké jsou poplatky a jak je lze uhradit

Osvědčení je žadateli vydáno za poplatek 500 Kč, to neplatí, pokud je vydáváno osvědčení k vývozu na dobu určitou nebo osvědčení k vývozu (trvalému i dočasnému) předmětu z oboru archeologie či předmětu sakrální a kultovní povahy.

Poplatek 500 Kč není rovněž požadován, pokud osvědčení vydává Ministerstvo kultury.

13. Jaké jsou lhůty pro vyřízení

Lhůta pro vydání osvědčení odbornou organizací je 21 kalendářních dnů od doručení žádosti odborné organizaci. Pokud odborná organizace po posouzení předmětu kulturní hodnoty osvědčení nevydá, žádost ve lhůtě 21 kalendářních dnů postoupí Ministerstvu kultury.

Ministerstvo kultury ve lhůtě 3 měsíců od doručení žádosti odborné organizaci vydá vlastníku osvědčení, nebo vykazuje-li předmět kulturní hodnoty znaky kulturní památky podle zákona č. 20/1987 Sb., o státní památkové péči, ve znění pozdějších předpisů, a byla-li podána žádost o vydání osvědčení k trvalému vývozu, osvědčení nevydá a zahájí řízení o prohlášení předmětu za kulturní památku podle § 2 zákona o státní památkové péči.

Byla-li podána žádost o vydání osvědčení k trvalému vývozu a osvědčení nebylo vydáno z důvodu, že se jedná o předmět kulturní hodnoty, který je uveden v bodě XVII. přílohy č. 1 zákona, Ministerstvo kultury vydá rozhodnutí rovněž ve lhůtě 3 měsíců od doručení žádosti odborné organizaci.

14. Kteří jsou další účastníci (dotčení) řešení životní situace

Další účastníci postupu nejsou stanoveni.

15. Jaké další činnosti jsou po žadateli požadovány

Podle § 4 odst. 3 zákona je vlastník povinen umožnit ohledání předmětu kulturní hodnoty a poskytnout odborné organizaci, popř. Ministerstvu kultury potřebnou součinnost.

16. Elektronická služba, kterou lze využít

Za účelem získání žádostí o vydání osvědčení lze využít internetové stránky Ministerstva kultury.

28. Popis byl naposledy aktualizován

10.06.2015

29. Datum konce platnosti popisu

Bez časového omezení.

Zjednodušená verze stránek

Munipolis

Munipolis

Hamzova léčebna

Hamzova odborná léčebna

Pardubický kraj

Zaostřeno

Komunální služby

Březen 2024
Po Út St Čt So Ne
26 27
28
29 1
2 3
4 5 6
7
8
9 10
11 12
13
14 15
16 17
18 19 20
21
22
23 24
25 26
27
28 29
30 31

Sdružení

Sdružení historických sídel Čech, Moravy a Slezska

Aktuální teplota

19.3.2024 12:03

Aktuální teplota:

9.7 °C

Vlhkost:

47.8 %

Rosný bod:

-0.8 °C

Živé firmy

živé obce

Exporty do RSS

RSS 0.91 RSS 1.0 RSS 2.0 Atom 1.0

Městská policie

MĚSTSKÁ POLICIE

Facebook města Luže

Facebook

Mobilní aplikace

Aplikace V ObrazeGoogle playAppStore

Banner ČEZ

ČEZ Distribuce – Plánované odstávky