cz

Překlad (translations)

Luže
Luže
rozšířené vyhledávání

Vydání osvědčení o odborné způsobilosti pro výkon funkce - hlavní důlní měřič

3. Pojmenování (název) životní situace

Vydání osvědčení o odborné způsobilosti pro výkon funkce - hlavní důlní měřič

4. Základní informace k životní situaci

Osvědčení o odborné způsobilosti pro výkon funkce hlavního důlního měřiče osvědčuje, že jako fyzická osoba je odborně způsobilá provádět a řídit důlně měřickou činnost. Hlavní důlní měřič je odpovědný za správnost a úplnost vyhotovené důlně měřické dokumentace a její odborné vedení.

Oprávnění k důlně měřické činnosti - hornické činnosti - lze vydat právnické nebo fyzické osobě, která prokáže, že je odborně způsobilá sama nebo prostřednictvím k tomu odborně způsobilých zaměstnanců (s osvědčením hlavního důlního měřiče) zabezpečovat činnosti v rozsahu požadovaného oprávnění.

5. Kdo je oprávněn v této věci jednat (podat žádost apod.)

Ke zkoušce odborné způsobilosti pro výkon funkce hlavního důlního měřiče může být připuštěna každá fyzická osoba, která splňuje požadavky odborné kvalifikace a odborné praxe dle vyhlášky č. 298/2005 Sb., o požadavcích na odbornou kvalifikaci a odbornou způsobilost při hornické činnosti nebo činnosti prováděné hornickým způsobem a o změně některých právních předpisů, ve znění pozdějších předpisů (dále též "vyhláška č. 298/2005 Sb.").

6. Jaké jsou podmínky a postup pro řešení životní situace

Uchazeč o získání osvědčení o odborné způsobilosti pro výkon funkce hlavního důlního měřiče musí mít odbornou kvalifikaci získanou absolvováním alespoň magisterského studijního programu a odbornou praxi ve výkonu důlně měřické činnosti při hornické činnosti nebo činnosti prováděné hornickým způsobem alespoň dva roky.

Teoretické a praktické oblasti, které tvoří obsah vzdělání a přípravy vyžadované v České republice pro výkon činnosti hlavního důlního měřiče:

  • důlní měřictví nebo geodézie,

  • hornictví nebo základy podzemního a inženýrského stavitelství,

  • geologie nebo geotechnika,

  • bezpečnostní předpisy,

  • důlní škody a zahlazování následků hornické činnosti nebo nauka o životním prostředí.

Odbornou způsobilost hlavního důlního měřiče ověřuje Český báňský úřad, a to zkouškou před zkušební komisí postupem dle vyhlášky č. 298/2005 Sb.

Zkouška se skládá z písemné a ústní části. Písemná část se provádí formou testu; poté následuje ústní část zkoušky.

Na základě úspěšně vykonané zkoušky vydá Český báňský úřad uchazeči osvědčení o odborné způsobilosti s vymezením druhu hornické činnosti nebo činnosti prováděné hornickým způsobem. Vystavení osvědčení podléhá správnímu poplatku.

7. Jakým způsobem můžete zahájit řešení životní situace

Termín zkoušky odborné způsobilosti může být stanoven až na základě písemné přihlášky, kterou je třeba podat na adresu Českého báňského úřadu.

Přihlášku, včetně všech požadovaných náležitostí (dle bodu 10), lze rovněž zaslat v digitální formě, a to datovou schránkou Českého báňského úřadu.

8. Na které instituci životní situaci řešit

Přihlášku podejte na Český báňský úřad.

10. Jaké doklady je nutné mít s sebou

Ke zkoušce se podává přihláška s vymezením požadovaného druhu hornické činnosti nebo činnosti prováděné hornickým způsobem k dané odborné způsobilosti. V přihlášce fyzická osoba uvede své jméno, příjmení, datum narození a místo trvalého pobytu. K přihlášce se přikládají úředně ověřené kopie dokladů o odborné kvalifikaci a doklady o dosavadní činnosti v oblasti hornické činnosti nebo činnosti prováděné hornickým způsobem.

S přihláškou dále žadatel předloží vzorovou dokumentaci k získání požadované odborné způsobilosti, kterou zpracoval nebo se na jejím zpracování podílel, osvědčení o odborné způsobilosti pro výkon funkce důlního měřiče (bylo-li vydáno obvodním báňským úřadem) a kolkovou známku v hodnotě 1 000 Kč.

11. Jaké jsou potřebné formuláře a kde jsou k dispozici

"Vzor přihlášky ke zkoušce hlavního důlního měřiče" (včetně "Potvrzení o odborné praxi v oboru důlní měřictví") je k dispozici na internetových stránkách Státní báňské správy České republiky.

12. Jaké jsou poplatky a jak je lze uhradit

Poplatek za vydání osvědčení o odborné způsobilosti činí 1 000 Kč (položka 22 písm. b) zákona č. 634/2004 Sb., o správních poplatcích, ve znění pozdějších předpisů).

Správní poplatek je vyměřen a vybírán v české měně, platí se kolkovými známkami a je splatný před provedením požadovaného úkonu.

13. Jaké jsou lhůty pro vyřízení

Lhůty jsou řešeny v souladu se zákonem č. 500/2004 Sb., správní řád, ve znění pozdějších předpisů, a vyhláškou č. 298/2005 Sb.

Osvědčení o odborné způsobilosti je platné 5 let ode dne jeho vystavení. Platnost osvědčení o odborné způsobilosti lze opakovaně prodloužit na základě úspěšně vykonané periodické zkoušky na Českém báňském úřadu o dalších 5 let.

Odborně způsobilým osobám k výkonu funkce hlavního důlního měřiče, které jsou držiteli osvědčení hlavního důlního měřiče vydaného do 30.11.2012, začíná běžet lhůta ke splnění povinnosti o vykonání periodické zkoušky na Českém báňském úřadu ode dne 1.12.2012. Nevykonají-li uvedené odborně způsobilé osoby periodickou zkoušku do 5 let ode dne 1.12.2012, pozbývá osvědčení platnost.

14. Kteří jsou další účastníci (dotčení) řešení životní situace

Další účastníci postupu nejsou stanoveni.

15. Jaké další činnosti jsou po žadateli požadovány

Další činnosti nejsou stanoveny.

16. Elektronická služba, kterou lze využít

Ke kontaktu s Českým báňským úřadem je možno využít e-mailovou adresu: info@cbusbs.cz nebo datovou schránku Českého báňského úřadu.

28. Popis byl naposledy aktualizován

03.01.2013

29. Datum konce platnosti popisu

Bez časového omezení.

Zjednodušená verze stránek

Munipolis

Munipolis

Hamzova léčebna

Hamzova odborná léčebna

Pardubický kraj

Zaostřeno

Komunální služby

Březen 2024
Po Út St Čt So Ne
26 27
28
29 1
2 3
4 5 6
7
8
9 10
11 12
13
14 15
16 17
18 19 20
21
22
23 24
25 26
27
28 29
30 31

Sdružení

Sdružení historických sídel Čech, Moravy a Slezska

Aktuální teplota

19.3.2024 08:03

Aktuální teplota:

3.9 °C

Vlhkost:

66.5 %

Rosný bod:

-1.8 °C

Živé firmy

živé obce

Exporty do RSS

RSS 0.91 RSS 1.0 RSS 2.0 Atom 1.0

Městská policie

MĚSTSKÁ POLICIE

Facebook města Luže

Facebook

Mobilní aplikace

Aplikace V ObrazeGoogle playAppStore

Banner ČEZ

ČEZ Distribuce – Plánované odstávky